Moje první marmeláda

čtvrtek 22. března 2012
Když jsem v neděli na blogu psala o dýni, tak mám ještě jeden tip co s ní ;). Dlouho jsem chtěla vyzkoušet uvařit marmeládu. No a měla jsem tu dýni... :).

1. Nastrouhat dýni na hrubo.

2. Kromě nahrubo nastrouhané dýně, potřebujeme ještě cukr (já zvolila přírodní hnědý, ale nemusí být)

3. ...a taky meruňkovou nebo ananasovou tresť (já si vybrala ananasovou), kyselinu citrónovou a ztužovač, který se přidává do marmelád

Foto: já

Recept:

1 kg dýně
50 dkg cukru
1 pektogel
2 lžičky tresti
1 lžička kyseliny citrónové

Originál postup dle receptu: Dýni nahrubo nastrouháme a promícháme s polovinou (tzn. 25dkg) cukru a necháme uležet 24 hodin. Příští den povaříme půl hodiny. Přidáme zbytek cukru, pektogel, tresť a kyselinu citrónovou a vaříme za stálého míchání na mírném ohni 20 minut. 

video


Jak to probíhalo u mě: Dýni jsem nastrouhala nahrubo a promíchala s polovinou (tzn. 25dkg) cukru. Nemám čas a jsem hrozně nedočkavá, jak se mi to povede. Kašlu na to. Žádný "ležení" 24 hodin nebude. Pektogel nemají ani ve třetím obchodě (všude v potravinách koukají, jako bych chtěla dva metry flanelu). Koupím co je (viz. foto). U ztužovače od Dr. Oetkera se po cestě domů dočítám, že se přidává vždy PŘED CUKREM!!! (je to tam velkým a tučně!)....hmmm, dýně už je v cukru naložená, proplachovat to asi nebudu. No, co by se mohlo stát. Budu dělat, že jsem to nečetla :). No, takže jsem tak nějak zkombinovala původní návod a návod ze ztužovače... A? Uvařila jsem přesnídávku :). Chutná výborně a na to, že to zpočátku vonělo jako vařený brambory a do něčeho ovocného to mělo hodně daleko, tak to chutná víc než dobře, ať je to, co je to!




2 komentáře

  1. Vypadá to moc dobře, dobrý tip, my máme dýni jenom zavařenou s pomerančem. A na co semínka? Oloupat a sníst jsou výborná a zdravá :-) tak dobrou chuť :-) Lidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to výborný do bílého jogurtu nebo do ovesné kaše :)

      Vymazat

Děkuji Vám za milé komentáře!

ZOOT

ZOOT

ZOOT

ZOOT