Jablkový koláč

středa 21. listopadu 2012
Skvělý jablkový koláč, který jsem poprvé pekla, když jsem s pečením začínala. Recept je zajímavý použitím pouhých šesti přísad.

Ingredience

  • 230 g změklého másla
  • 250 g přírodního cukru + trocha na posypání
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 350 g hladké mouky prosáté s ½ sáčku prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 450 g jablek, oloupaných a bez jádřince, nakrájených na plátky a zakapaných šťávou z ½ citronu

 

Příprava

Troubu předehřejte na 180 °C, vyšší plech o rozměrech asi 27 × 20 cm vyložte pečicím papírem.

Máslo, cukr, vejce a vanilinový cukr  utřete dohladka. Pak přisypte mouku s práškem. Polovinu směsi dejte na plech, navrch rozdělte plátky jablek a naneste zbývající těsto (Nevzdávejte to! Těsto se hrozně lepí a  o roztírání nemůže být řeč). Povrch posypte trochou přírodního cukru. Těsto neuhlazujte.

Vložte do trouby a pečte asi tři čtvrtě hodiny dozlatova, aby byl koláč pružný na dotek. Nechte pár minut chladnout, pak ho vyklopte, stáhněte papír a moučník nakrájejte.

Tenhle koláč báječně chutná nejen se šlehačkou, ale také se zakysanou smetanou nebo s vanilkovou zmrzlinou! Jablečnou vrstvu můžete vylepšit podle chuti – přidejte k ní třeba skořici, vlašské nebo lískové ořechy, nasekané mandle…




Můj výtvor...


12 komentářů

  1. Šikulka a ještě to máš krásně naaranžované :-) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Normálně to mám naaranžované bez koláče, ale myslím, že ten tomu zátiší chyběl ;) :D

      Vymazat
  2. Vyzera vyborne, priprava jednoducha - presne pre mna :-) Adika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluju jednoduché koláče, které vypadají jako bochník chleba :) a když jsou s jabkama, tak to vůbec nemá chybu. A tenhle je vážně moc dobrý, hlavně v kombinaci s tou zmrzlinou :))

      Vymazat
  3. Super, vyzkouším:) Ten v Apetitu se jim nějak nepoved, že ho fotí v misce, ne?:) Tvůj vypadá líp.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))) To jsem se zasmála :)) Děkuji!

      Vymazat
  4. taky už jsem ho dělala, je výborný, doporučuji ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ;) jsem ráda, že je to ověřený recept ;)

      Vymazat
  5. ty jsi sikovna:)take mam dnes clanek o jidle:))

    OdpovědětVymazat
  6. Super tip a recept je pomerne snadny.. nebo aspon to tak vypada, moc dobre varit neumim, ale tohle bych zkusila! Diky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se dostaneš přes "roztírání", máš vyhráno ;)

      Vymazat

Děkuji Vám za milé komentáře!

ZOOT

ZOOT

ZOOT

ZOOT