Sušenky Pepparkaka

sobota 15. prosince 2012
Jsou to ty sušenky, které prodává IKEA. Tradiční švédské vánoční perníčkové sušenky, které když začnu, nemůžu přestat jíst...proto je raději nekupuji. Letos jsem se rozhodla si je upéct sama. Recept jsem si vygooglila a tady je:

Ingredience
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžíce mletého zázvoru
1/2 lžíce mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/4 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky soli
1/2 lžíce sody
150g másla
125g cukru krupice
75g třtinového cukru
1/2 malého vajíčka
kůra z 1/2 citrónu
150 ml zlatého sirupu (prodává např. Marks&Spencer nebo dm) - já jsem dala místo něj med
150 ml smetany ke šlehání
550g hladké mouky

Postup (mnou malilinko upravený):
V míse utřeme změklé máslo s oběma cukry a přidáme prosáté koření, sodu a vejce. Vmícháme citrónovou kůru, zlatý sirup, smetanu a nakonec i mouku. Vypracujeme těsto, které lepí, ale mám fígl. Co nejdýl do přísad nesahám rukama, ale zpracovávám těsto stěrkama. Jakmile mi nehrozí oblepené ruce až k loktům, pak teprve těsto pořádně propracuju. Hotovo, žádné drama.
Druhý den (to je dnes a čekám na vykrajovátka) bereme z lednice vždy jen kus těsta, rozválíme ho na pomoučněné ploše a vykrajujeme sušenky. Pečeme je na 180°C asi 7-8 minut. 

Krásnou sobotu!




Vyzkoušela jsem i razítka písmenka z Tchiba. :)







Moje postřehy:
- s těstem se mi pracovalo moc dobře, nijak zvlášť se nelepilo, stačilo podsypat moukou
- čím tenší těsto vyválíte, tím víc sušenka ;), z hrubšího těsta to spíš připomíná perníček 

Mé postřehy z druhého dne:
- nejsou tvrdé, ty hrubší absolutně a ty tenší prostě jako sušenka
- jsou vynikající (včera jsem na ně neměla chuť, já když peču, tak to obvykle pak chvíli nemůžu ani vidět .)

6 komentářů

  1. ...někam mi zmizel můj komentář-možná bude 2x..:) Tak, jsi hodná Olivko, že jsi nám to vygúglila, recept si zapisuji a sušenky také miluji...hezký víkend J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen co douklízím kuchyň, jdu na to a pak Vám všem povím jak to dopadlo :) a jestli chutnají jako ty ikeový! :)

      Vymazat
  2. Jak tedy chutnaly? A co tvrdost? Bojím se, že si je upeču a bude to jako broky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsou vůbec tvrdé, jsou opravdu akorát (i dnes druhý den po upečení) a myslím, že vážně chutnají jako ty z IKEA.

      Vymazat
  3. Pečení teď nemůžu chvilku ani vidět, včera 4 druhy.
    Nicméně tyhle sušenky vypadají lákavě, možná mi zpestří ... třeba leden ... ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My minulý víkend druhů 13 :D a tento víkend mi to bylo tak líto, že je napečeno, že jsem se vrhla na sušenky. Miluju vánoční pečení!!! :)))

      Vymazat

Děkuji Vám za milé komentáře!

ZOOT

ZOOT

ZOOT

ZOOT