Kapustnica

neděle 20. ledna 2013
Moje oblíbená polévka z mé oblíbené kuchařky Polévky z edice Apetitu, koupíte tady třeba.


Zbožňuji zelňačky a tahle teda je.  Dnes bude k obídku.

Ingredience:
250 g uzeného kolene nebo plecka
300 g kysaného zelí
2 cibule, nakrájené na plátky
4 stroužky česneku
50 g sušených švestek, propláchnutých horkou vodou
4 kuličky pepře a nového koření
2 bobkové listy
1 nožka paprikové klobásy (čabajky apod.)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžička sladké papriky
150 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř na dochucení

Postup:
1. Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.

2.  Polévku mezitím zahustěte smetanou s moukou; přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem. Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.

Fotka z knížky (až dovařím ukážu ještě svůj výtvor).



2 komentáře

  1. Kapustnica je bajecna! My ju varime na Stedry vecer aj na Silvestra. Adika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V kuchařce píšou, že je Vaše (slovenská!) :))) a že jí máte na Štědrý den :). Je vážně výborná! :)

      Vymazat

Děkuji Vám za milé komentáře!

TCHIBO

ZOOT

NOTINO

BAŤA