Na vlně finského bydlení

pondělí 29. května 2017
Projekt finské developerské společnosti YIT, který vám chci dnes představit má název Aalto Cibulka. Na místě nevyužívaného pozemku vyroste bytový dům, který bude zahrnovat více než 200 bytů v dispozicích 1+kk až 5+kk o velikostech od 29 m2 do 156 m2. Všechny budou disponovat terasami nebo balkóny, na jižní straně směřujícími do zalesněné oblasti přírodního parku. Přízemní byty pak budou rozšířeny o předzahrádky. Sama nevím, čemu bych dala přednost! :) Na severní straně objektu budou některým bytům vévodit celoprosklené balkóny podle finského vzoru, ve kterých si jeho majitelé mohou zřídit třeba zimní zahrady. Když je venku teplo, balkón tak slouží jako další místnost nebo rozšíření hlavního prostoru. Světlo umí dělat zázraky a opticky tak domácnosti dodá větší rozměr. Vzhledem k finské tradici a kultuře bude možné ve větších bytech na přání klienta začlenit i saunu. Přiznávám, že v Budapešti jsem finskou saunu navštěvovala pravidelně a domů se vrátila rozhodnutá, že v našem příštím bydlení nesmí chybět.

Koncepce stavby je inspirována vlnovkou, která se ve finštině řekne „aalto" a dala tak projektu jméno. Schválně :), kolika z vás se vybavila ikonická váza Aalto/Savoy designéra Alvara Aalta finské značky Iittala?


1 | 2 | 3 | 4
 

Dlouhá zvlněná linie objektu bude ze stran postupně výškově vrcholit směrem do středu - z krajních šesti podlaží na středových sedm. Tvar vlnovky asociuje zvlněné břehy finských jezer. Tento prvek se proto promítne do samotného řešení společného venkovního prostranství, jehož dominantou budou finská jezírka a okrasná vodní plocha.




 © YIT

Chybět nebude ani relaxační zázemí a komunikace pro pěší lemovaná hustou výsadbou stromů a keřů. Do budoucna developer plánuje v sousedství novostavby i přestavbu původní industriální budovy na převážně bytový dům s atypickými a architektonicky unikátními byty. V docházkové vzdálenosti se nachází základní škola a autobusová zastávka. Například cesta do ochodního centra Smíchova bude trvat necelou čtvrthodinu času, stejně tak do nákupní zóny na Zličíně.


 © YIT

Bytový komplex Aalto Cibulka vznikne v příjemném a tichém prostředí v těsné blízkosti přírodní památky Vidoule a rozsáhlého parku. I z tohoto důvodu společnost YIT projekt koncipuje jako uzavřený areál s naprostým vyloučením automobilové dopravy, která bude svedena výhradně do podzemních garáží.


 © YIT

Důraz na světlo, prostor a vzdušnost interiéru je na této vizualizaci vidět na první pohled. Světlo z okna se rozprostírá do celého bytu a dodává pocit většího prostoru.  Na balkón vedou velké posuvné dveře, které stačí otevřít - a už jste v přírodě. Interiéru vévodí černá a bílá a lehce tak propojuje jídelní a společenskou část bytu. O barevnost se postará terasa s výhledem do přilehlého parku, který bude svou barevnou škálu měnit v průběhu ročních období.









Forma článku, celé jeho pojetí a názory jsou mé vlastní.
  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za milé komentáře!

ZOOT

ZOOT

ZOOT

ZOOT