Bochánky

sobota 11. května 2013
Už jsme tady všichni "staří známí". Doufám, že se neurazíte za toto familiérní oslovení. Dnes Vám tedy otevřu svou 13. komnatu. Bojím se kvásku a kynutého těsta obecně. Jednou jsem měla nedorozumění s těstem na vánočku a trauma si od té doby nesu s sebou životem! :D U kvásku tancuju indiánský tanec za bublací proces a poté tanec pokračuje u mísy s těstem. Mám i zaříkadlo. Něco ve smyslu "jestli nevykyneš letíš do popelnice, zmetku! a dělám Tě naposled!"...hawk!

Kamarádka přinesla úžasné bochánky, do práce, na ochutnání. Byly vážně výborné a hned jsem chtěla recept. Má reakce? "Ježiši, kvásek? Ježiši kynuté?" 

Zuzka poslala recept....

Těsto na bochánky:
1 kg mouky
40 g kvasnic
4 čajové lžičky soli
4 dcl vody
2 dcl olivového oleje
----------------------------
Kvásek: trochu vlažné vody, trochu soli, kvasnice, 10 minut odležet
Těsto: po 10 minutách přidat zbytek ingrediencí, promíchat, nechat hodinu kynout a pak se přidává .... cibule, olivy, ořechy, semínka, prostě, co tě napadne ...
cibule: nakrájet na kousky a zakapat olejem
péct: 45 min, 170 C


Pro mě teda velmi málo informací, Kolik je "trocha" vlažné vody??? Takže kvásky dva... Jeden s "trochou" a jeden s větší "trochou". Víte, já ve všem hledám smysl a moc věci řeším. :-)
Pak taky tu cibuli jsem malinko nechala zesklovatět na pánvi a pak až přidala do těsta.... Zbytek mi jasný jakžtakž byl. :D Jo a její bochánky byly s černými a zelenými olivami (jupííí) a se slunečnicovým a dýňovým semínkem. Použila jsem přesně toto a bylo to báječné. Ale můžete je nacpat čímkoliv co máte rádi Vy. Bochánky se podávají třeba k salátům, ale jsou výborné i samotné. A ještě, z těsta jsem tvarovala "koblížky" tak akorát do dlaně a měla jsem dva plechy po 12 kusech.
Pro případné dotazy máme komentáře. :-)

Dobrou (chuť a noc)! :-)


7 komentářů

  1. Já naopak kynuté těsto miluju, baví mě zadělávat, všechno ručně hnětat, mazlit se s tím, obzvláště k vánočkám mám láskyplný vztah :o) Ale nikdy sem nerozdělávala droždí se solí, ta tvorbu kvásku zbrzdí, používá se troška cukru i do slaného těsta a sůl se pak přidává až do mouky, ale jestli to funguje...dobrý... Sama to zkusím s cukrem. Cibuli bych taky nechala zesklovatět, to určitě bude dobrota. A ta semínka zapracováváš přímo do těsta nebo navrch bochánku? A vajíčkem se nepomazávají?
    Jinak to vypadá moc dobře, jsem zvědavá na fotku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, moc Ti děkuji za cenné rady. Kvásek už budu dělat podle Tebe! :-) Jinak semínka i olivy zapracovávám do těsta a vajíčkem nepomazávám. Dnes jsem je snídala a jsou lepší "ohřáté", když už nejsou čerstvé, ten den upečené, víc zvláční :-). Hezký den a děkuji! :-)

      Vymazat
  2. Jani, tak já to mám s kynutým těstem tak, že jsem mu propadla až teď. Kluci milují koláče a "pohádkové" buchty a mě zas chutná domácí chleba, takže není jiné východisko. Těsto mě hlavně nikdy nebavilo hnětat a tak mám pekárnu. A tuhle to těsto tak krásně nakynulo až z pekárny teklo ven :-) holt když se daří.
    měj se pěkně a díky za recept - určitě vyzkoušíme Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm, koláče já taky můžu :). Domácí chleba by mě jistě také nadchnul, ale zas tak ještě s tím těstem nekamarádím a pekárničku taky nemáme :-)...tak třeba jednou! :-)
      Hezký den, Věrko :-)

      Vymazat
  3. Povedené bochánky ! :D :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Tak přesně tuhle 13.komnatu mám taky, možná to ani není pracností, ale spíš tím, že je kynutí moc zdlouhavé. A to jsou tvoje bochánky na tom obrázku? Nevypadají tak špatně...vypadají báječně! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě to není pracností, ale "nemehlovstvím"...mně to prostě nekyne. Jooo takhle břicho nebo zadek, to se ani snažit nemusím, ale těsto... :)))
      A bochánky jsou moje a povedly se, kupodivu. :)

      Vymazat

Děkuji Vám za milé komentáře!

ZOOT

ZOOT

FOOTSHOP

NOTINO